Lastensuojeluasiat

Lastensuojelu

Lastensuojelun tarkoituksena on suojella ja edistää lasten terveyttä ja kehitystä tilanteissa, joissa ne voivat olla vaarassa tai uhattuina. Lastensuojelun päätavoitteena on varmistaa, että lapsen elinolosuhteet tukevat hänen terveyttään, kehitystään ja kasvuaan. Lastensuojelun keskeisin periaate on lapsen etu, joka tulee huomioida ensisijaisesti kaikissa lastensuojelun toimenpiteissä.

Lastensuojeluun kuuluu monia eri toimenpiteitä, joilla pyritään suojelemaan lapsia ja auttamaan perheitä haastavissa tilanteissa. Tärkeässä roolissa on ennaltaehkäisevä työ, jolla pyritään ehkäisemään lapsen ongelmia ja vaikeuksia. Lastensuojelu sisältää esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

  1. Lastensuojeluilmoitus: Jos joku havaitsee tai epäilee lapsen terveyden tai kehityksen olevan vaarassa, voi hän tehdä lastensuojeluilmoituksen viranomaiselle.
  2. Kiireellinen sijoitus: Tilanteissa, joissa lapsen terveys ja kehitys ovat välittömästi vakavasti uhattuina, voidaan lapsi väliaikaisesti sijoittaa sijaishuoltoon.
  3. Huostaanotto: Tilanteissa, joissa lapsen terveys ja kehitys ovat vakavasti uhattuina, voidaan lapsi ottaa huostaan ja sijoittaa sijaishuoltoon.
  4. Sijaishuolto: Lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan huostaan otetun ja kiireellisesti sijoitetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella, esimerkiksi sijaisperheessä. Tavoitteena on, että sijaishuolto voidaan tilanteen parannettua purkaa.
  5. Perhetyö ja tukitoimet: Lastensuojelun ammattilaiset voivat tarjota erilaista tukea perheille ja vanhemmille haastavissa tilanteissa auttaakseen heitä selviytymään haasteista ja parantamaan lasten olosuhteita.
  6. Oikeudelliset toimenpiteet: Tarvittaessa lastensuojelu voi hakea esimerkiksi lapsen huostaanottoa ja sijaishuoltoon määräämistä hallinto-oikeudelta.
  7. Neuvonta ja ohjaus: Lastensuojelu tarjoaa neuvoja ja ohjausta perheille ja nuorille erilaisissa elämän tilanteissa ja haasteissa.

Lastensuojelu on tärkeä osa yhteiskuntaa, ja sen tarkoituksena on osaltaan taata jokaiselle lapselle turvallinen ja hyvä elämä lapsuudesta aikuisuuteen asti. Suomessa lastensuojelu perustuu lastensuojelulakiin ja lastensuojelua toteutetaan yhteistyössä eri viranomaisten, ammattilaisten ja yhteisöjen kanssa.

Voit ottaa myös meihin yhteyttä kaikissa lastensuojeluun liittyvissä asioissa, aina yhteydenpidon rajoittamisesta kiireelliseen sijoitukseen ja huostaanottoon.

Kiireellinen sijoitus

Kiireellisestä sijoituksesta säädetään lastensuojelulain (417/2007) 38 §:ssä. Kiireellinen sijoitus tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi sijoitetaan välittömästi sijaishuoltoon. Tämä toimenpide on perusteltu silloin, kun lapsen terveys ja kehitys ovat välittömässä vaarassa.

Kiireellisen sijoituksen tekemiselle on kuitenkin asetettu tiukat vaatimukset. Sijoituspäätös tulee tehdä aina lapsen etu ja hyvinvointi huomioiden. Päätöksen tulee olla välttämätön ja perustua vahvaan näyttöön siitä, että lapsen hyvinvointi tai turvallisuus ovat välittömässä vaarassa. Sijoituksen tulee aina perustua huolelliseen harkintaan ja lainmukaisiin perusteisiin.

Kiireellinen sijoitus voidaan tehdä enintään 30 vuorokaudeksi. Tänä aikana on haettava lapsen huostaanottoa tai kiireellisen sijoituksen jatkamista.

Huostaanotto

Lapsen huostaanotosta säädetään lastensuojelulaissa (417/2007). Lapsen huostaanotto on viimesijainen ja raskain toimenpide, joka tulee kyseeseen silloin, kun lapsen terveyden ja kehityksen turvaamista ei voida enää taata vanhempien tai huoltajien toimesta, ja kun ei ole enää käytettävissä riittäviä tukitoimia tilanteen parantamiseksi. Huostaanoton tarkoituksena on turvata lapsen terveys ja kehitys, kun hän on vakavasti vaarassa tai hänen hyvinvointinsa on uhattuna.

Lastensuojelulain mukaan huostaanoton tulee perustua vahvaan ja objektiiviseen selvitykseen lapsen tilanteesta. Huostaanoton edellytyksenä, että lapsen terveys ja kehitys ovat vakavasti vaarassa joko hänen oman käytöksensä tai ulkoisten olosuhteiden vuoksi, eikä muita keinoja ole enää riittävästi käytettävissä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi

Huostaanoton yhteydessä lapsi voidaan määrätä sijaishuoltoon, jolloin hän asuu esimerkiksi sijaisperheessä tai lastensuojelulaitoksessa. Huostaanotosta ja sijaishuollosta päättävät yleensä kunnan sosiaaliviranomaiset yhteistyössä tarvittavien asiantuntijoiden ja viranomaisten kanssa, jos huostaanotto perustuu lapsen ja vanhempien suostumukseen. Tahdonvastaisesta huostaanotosta päättää kuitenkin aina hallinto-oikeus.

On tärkeää huomata, että jokainen tilanne on yksilöllinen, ja huostaanottoa koskeva päätös tulee tehdä aina lapsen etu ja hyvinvointi ensisijaisesti huomioiden.

Oikeudellinen neuvonta ja auttaminen

Jos sinulla on tarkempia kysymyksiä tai tarvitset oikeudellista neuvontaa lastensuojeluasiossa kuten kiireelliseen sijoitukseen tai lapsen huostaanottoon liittyen, suosittelemme ottamaan yhteyttä meihin. Huostaanotoissa kannattaa aina käyttää huostaanottoihin perehtynyttä asianajajaa tai lakimiestä.

Ailu Hosionaholla on vuosien kokemus suuren kaupungin lastensuojelun lakimiehenä toimimisesta ja lastensuojeluasioista hallinto-oikeudessa.

Autamme teitä myös lapsen edunvalvontaan liittyvissä asioissa, eli voimme toimia lapsen esteettömänä ja riippumattomana edunvalvojana erilaisissa tilanteissa.

Voimme auttaa teitä kaikissa lapseen liittyvissä asioissa vuosien vankalla kokemuksella ja asiantuntemuksella.

Ole rohkeasti yhteydessä meihin, niin tehdään aina yhdessä paras mahdollinen ratkaisu lapsen tilanteessa.


Ihmisläheistä ja inhimillistä palvelua.

Lakitoimisto Asianaho Oy
Ailu Hosionaho