Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä

Muutoksen hakeminen viranomaisen päätöksestä riippuu päätöksen luonteesta ja siitä, mikä viranomainen päätöksen on tehnyt. Yleisimpiä muutoksenhakukeinoja ovat oikaisuvaatimus ja valitus hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. 


  1. Oikaisuvaatimus:
  • Oikaisuvaatimus on yleensä muutoksenhaun ensimmäinen vaihe. Oikaisuvaatimus tehdään sille viranomaiselle, joka teki päätöksen.
  • Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja siinä on perusteltava, miksi päätöstä tulisi muuttaa.
  • Viranomainen käsittelee oikaisuvaatimuksen. Viranomainen voi oikaisuvaatimuksen johdosta tehdä uuden päätöksen asiassa tai pitää alkuperäisen päätöksen voimassa.
  1. Valitus hallinto-oikeuteen:
  • Jos oikaisuvaatimus ei tuota haluttua tulosta, voi päätöksestä tehdä valituksen hallinto-oikeuteen.
  • Valitus on tehtävä toimivaltaiselle hallinto-oikeudelle, joka tutkii valituksen.
  • Päätöstä voidaan valituksen johdosta muuttaa, se voidaan kumota tai palauttaa viranomaiselle uudelleen käsiteltäväksi, jos päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa, viranomainen ei ole noudattanut menettelyä koskevia säännöksiä tai päätös on muutoin lainvastainen.
  1. Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen:
  • Hallinto-oikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää asiassa valitusluvan. Joissakin asioissa, kuten lastensuojeluasioissa, valituslupaa ei kuitenkaan tarvita.
  • Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on lopullinen päätös asiassa.
  • Lisäksi käytössä on ylimääräisiä muutoksenhakukeinoja, kuten menetetyn määräajan palauttaminen ja lainvoimaisen päätöksen purkaminen. Niille on laissa säädetty erityiset perusteet, jolloin niitä voidaan käyttää.

On tärkeää huomata, että oikaisuvaatimus ja valitus on tehtävä tietyn ajan kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaannin ajankohta riippuu siitä, millä tavalla päätös on annettu tiedoksi. Esimerkiksi postitse lähetetty päätös katsotaan saaduksi tiedoksi seitsemän päivän kuluessa kirjeen lähettämisestä. Oikaisuvaatimusohje ja valitusosoitus ovat päätöksen liitteenä, ja niihin on hyvä tutustua tarkasti ennen muutoksenhakua.

Jos tarvitset apua muutoksenhaussa, voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistoon tai hakea apua yksityiseltä lakimieheltä. 

Me Asianaholla tarjoamme vankalla hallintoasioiden kokemuksella apua muutoksenhakuun eri viranomaisten päätöksistä. Selvitämme mahdollisuutesi ennen valituksen tekemistä oikeusapuun tai vakuutusyhtiön oikeusturvavakuutuksen käyttämiseen.

Ota rohkeasti meihin yhteyttä, niin selvitetään asiasi yhdessä!

Ihmisläheistä ja inhimillistä palvelua.

Lakitoimisto Asianaho Oy
Ailu Hosionaho